Абсолютен приоритет е здравеопазването и хората на първа линия. Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

"Банките трябва да проявяват гъвкавост при отпускане на кредити на малкия бизнес. Не бива да се задуши малкият бизнес, трябва да се внимава и с данъците. Данъците са нашите пари, парите в бюджета взаимоспомагателна каса. Държавата в тази позиция се лишава от резерви, които е натрупала въ времето", посочи още той.

"Засегнатите сектори се разработват в момента. В тази ситуация всеки прави някакви лишения. И няма как държавата да поеме всичко", заяви Дончев.

И отбеляза, че никой не може да предвиди размерите на стопанската криза, след като отмине тази със здравеопазването заради коронавируса.

Вицепремиерът добави, че всички актуални въпроси от времето преди извънредната ситуация търпят преосмисляне.

 

"Големият проблем сега е паниката, не толкова ограниченото движение. Да не се забравя, че държавата трябва да подпомага хора и сектори като първият приоритет е животът и здравето на хората. Ние трябва да осигурим всичко на хората от първа линия - маски, оборудване, защитни средства.В ситуация като тази не остава време за политика. Аз наблюдавам с вълнение промените и трансформациите, които се случват в българското общество. Откога не сте виждали благотворителност и солидарност в такива мащаби? Откога не сте виждали българското общество толкова консолидирано? Ние тепърва ще оценяваме професии, които бяхме пренебрегнали", сподели още Дончев.

"Следим непрекъснато прогнози и анализи, за съжаление дори в научните среди няма консенсус. Едни твърдят, че то отминава като грип, други - че пикът ще е в края на лятото, трети - след два месеца. Нека не разглобяваме държавата на десетия ден от кризата", заяви още той.

И подчерта, че не бива да се правят лековати коментари - нито за икономиката, нито данъците.

"Парите, които пренасочваме, са 600 милиона, но при нужда ще стигнат милиард. Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е, за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите", уточни Дончев.

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка.

"Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация", коментира той.

"Парите в бюджета са взаимоспомагателна каса и ако не внасяме пари, няма как да харчим", каза още вицепремиерът, попитан какво да правят фирмите, които вече са платили корпоративния данък.

На въпрос как стои отношението между бизнеса и държавата на този етап, той заяви:

"Форматът на тристранката не може да бъде заличаван. Ние няма да откажем което и да е предложение или съвет. Аз имам нарочен екип за това. Ние следим в реално време какво предприема всяка от държавите по света".

Той допълни, че има екип, който анализира всяко подадено предложение, но форматът е Националният съвет за тристранно сътрудничество, който е органът за вземането на тези решения.

Дончев отговори и на въпрос дали ще има среща със Светия синод относно коронавируса.

"Щабът разчита на съдействие от мен за контакт със Светия синод на този етап. Не знам защо, аз нямам образование за това, но щом се налага, ще се наема", завърши той.