Алкохол, който не отговаря на европейските наредби за категория на напитките, се предлага по Черноморието. Това установи проверка на Комисията за защита на потребителите в курорта Слънчев бряг.

Между 50 и 100 вида алкохол предлагат нощните барове у нас. Инспекторите от КЗП вземат проби от разпечатвани и неразпечатвани бутилки от една и съща партида.

При проверка заедно с екип на bTV те попадат на вносен "ром" с 35% алкохол, при положение, че трябва да е с 37,5% съдържание. Тоест, това е спиртна напитка, произведена с продукти, които не съответстват на истинския продукт.

Законът предвижда глоба за такова нарушение от 3 до 30 хиляди. Но проверката ще продължи по веригата с доставчици и вносители.

За месец и половина митническите служители са задържали около 11 000 литра нелегален алкохол в обекти, които снабдяват хотели, ресторанти и заведения по морето, съобщи пиарът на митниците Вяра Генова.

"Не сме засичали опасен алкохол в истинския смисъл на думата - с повишено съдържание на метил. Основно става дума за спирт с вода и есенции - даже и т.нар "домашна ракия". Изваряването на ракия (от плодове - б.р.) е скъпоструващо удоволствие", отбеляза тя.

"Най-важното е, ако гражданите имат съмнение, че нещо с напитката не е наред, да спрат консумацията и да сигнализират", заяви пък председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той посочи, че при проверките е намирано и "уиски" с алкохолен градус малко над 20. В търговската мрежа пък имало напитка "с аромат на" уиски.