Долната камара на мароканския парламент одобри вчера медицинската употреба на канабиса, предадоха Франс прес и ТАСС.

За законопроекта, целящ повишаване на доходите на фермерите, гласуваха 119 депутати. Само 48, всички от управляващата Партия на справедливостта и развитието, се обявиха "против".

По-рано през март документът за законните употреби на канабиса, в медицината, козметиката и индустрията беше потвърден от вътрешното министерство и правителството.

Това е голяма реформа за северноафриканската страна, смятана за един от най-големите производители на хашиш в света според миналогодишния доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, отбелязва АФП.

"Законопроектът съответства на промените в световната система за контрол над наркотиците и безпрецедентния интерес на страните по света към отглеждане на канабис и получаване на приходи от продажбата на легално произведен канабис", заяви вътрешният министър Абделуафи Лафтит. Той подчерта, че страната има голям потенциал да привлича инвестиции и конкурентни преимущества, "а именно огромни познания за това растение, натрупани в продължение на векове".

Освен това "географското положение на кралството пред вратите на Европа без съмнение ще облекчи достъпа на продукцията до най-големия пазар", добави министър Лафтит.

Предстои законопроектът да бъде гласуван от горната камара на мароканския парламент.