2000 глоба при неправомерно докосване на полицай. Това обмислят от МВР като мярка да защитят служителите на реда от посегателства на улицата. Ще се търси и начин работата на терен да бъде по-качествена.

Адвокат Людмил Рангелов е на мнение, че включването на такава глоба ще доведе до огромни усложнения при прилагането ѝ, тъй като е сложна за тълкуване от правна гледна точка. По думите му съставеният акт ще подлежи на обжалване и в съда ще се спори дали докосването е нарочно или случайно.

На същата позиция е и бившият главен секретар на МВР Николай Радулов, който посочи пред Bulgaria ON AIR, че нормата ще затрудни полицията, защото МВР ще трябва да доказва какво се е случило.

"Респектът към полицаите няма да бъде повишен от това, че физическата неприкосновеност е защитена с глоба. Постоянните промени на закона, без да се изпълнява от качествени хора, няма да доведат до добри резултати. За 5 години Законът за МВР е изменян над 20 пъти. Някой да е усетил подобряване на работата на полицията?", коментира адвокат Рангелов в "България сутрин".

"Зависи от конкретния казус. Представете си как това би могло да заработи, когато става дума за групови мероприятия. Глобата е приложима само когато става дума за граждански вълнения. Ще спорим има ли докосване и това докосване какво е", каза от своя страна Николай Радулов.

Бившият главен секретар на МВР подчерта, че полицията не е достатъчно добре подготвена. Според него насоката на работа трябва да е насочена към по-добра подготовка и комуникация между самите полицаи.

"Последните 4-5 години кандидатите за МВР са на много по-ниско ниво от нормалното изискване. Всички полицаи на ръководни длъжности трябва да са с кристална биография", каза още Радулов.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2019-01-28/dokosvash-politsay-2000-leva-globa-prilozhima-li-e-novata-myarka-na-mvr