Камионите, които преди дни ударно разчистваха терена под моста на магистрала "Струма", където стана големият пожар, спрял движението за дни, само са местили отпадъка от едно място на друго. Това е установила проверка на Министерството на регионалното развитие. 

"Този отпадък е от няколко дни, след разчистване на подвиадуктовото пространство и пак се натрупа върху терен, временно стопанисван от община Дупница. Просто е преместен на най-удобното място, върху терен, временно стопанисван от община Дупница", коментира пред bTV Десислава Борисова, началник отдел "Екология" в община Дупница.

От Агенция "Пътна инфраструктура" признаха, че камионът, който първо товарил и после изхвърлил отпадъка, е техен. А отпадъците - на фирмата, от която тръгна пожарът.

"Това са материали на собственика и по разпореждане на правоохранителните органи ние бяхме длъжни да изпълним това разпореждане и да върнем материалите, които бяхме иззели от сервитута на собственика", каза шефът на АПИ Георги Терзийски.

Днес обаче държавата реши да нареди на фирмата да премахне материалите, а от екоминистерството трябва да кажат къде.

Снимка: bTV

"Колегите от пожарната ще издадат писмено разпореждане за премахване на материалите в непосредствена близост, 10-метрова непосредствена близост до АМ "Струма", като евентуална потенциална опасност за съоръжението", заяви зам.- министърът на регионалното развитие.

А след пожара фирмата продължава дейността си.

"Никой нищо не спомена за физическото лице, което е предизвикало пожара, защото това е човешки акт, никой не търси този виновник, а търси най-близко стоящата фирма, може би е поради причината, че тя може да обезпечи щетите", коментира Емилия Алексиева, служител във "Феникс - Дупница".

Снимка: bTV

А в друго сметище, близо до обгорелия мост, продължават да се трупат отпадъци. Магистралата продължава да е само с едно отворено платно до възстановяването ѝ в срок до 4 месеца.