Ако коалицията се крепи на Валери Симеонов, по-добре да стане премиер - ако може и без него, по-добре да се намери някакво политическо решение.

Така политологът проф. Антоний Тодоров коментира пред Bulgaria on air поредното напрежение във властта, породено от изказването на вицепремиера Валери Симеонов към майките на деца с увреждане.

"Симеонов не за първи път прави подобни прояви. Изказването му е груба обида към цяла група в обществото. Симеонов на няколко пъти прекрачва прага на допустимото", посочи проф. Антоний Тодоров. Вицепремиерът заяви по адрес на майките, че са "кресливи жени" на "уж болни деца".

Тази коалиция е крехка от самото си създаване. Между партиите в Обединени патриоти и в миналото имаше остри сблъсъци, стигащи почти до физическа разправа, каза политологът проф. Антоний Тодоров. Не изключвам възможността за предсрочни избори, но смятам, че трети път би било твърде много и рисковано за ГЕРБ. Така че смятам, че Борисов ще се въздържа, докато е възможно, добави проф. Тодоров.

Не ми изглежда да са излезли от твърде сложната ситуация, в която ги постави Валери Симеонов, и малката коалиция, и голямата, и целият управленски формат, коментира пък политическият психолог проф. Антоанета Христова, която също бе гост в студиото.

За първи път видях Каракачанов толкова отчаян, когато каза, че повече не иска да играе ролята на "синя каска", добави тя.

От обществена гледна точка Валери Симеонов стана воденичен камък в правителството, посочи проф. Христова.

По думите ѝ нито една от партиите в парламента, включително БСП, няма интерес от предсрочни избори в момента.