Познаваме Добрина Чешмеджиева от малкия екран и я гледаме в предаването "Референдум" по БНТ 1. По време на изборите, обаче, ще видим водещата в сходна роля във формата "Избори 2021 - Надпреварата", което ще се излъчва всеки четвъртък до 11 юли от 21:00 часа. Предаването ще дава възможност на политическите партии да представят своята гледна точка за това, какво предлагат на избирателите в своите програми.

Водещата разказва как се подготвя за ефир и как обратната връзка на зрителите посредством дигиталните платформи я вдъхновява.

Снимка: Десислава Кулелиева за БНТ

-В навечерието на предсрочните парламентарни избори, БНТ подготвя ново предаване - "Надпреварата", което ще водите. Какво ще предложи то на зрителите?

Заради спортната програма на БНТ търсихме ден и час, който да даде равна възможност на политическите сили да представят идеите си в кампанията. Денят е четвъртък, а часът е 21. Това е ролята на обществената телевизия - да намери място в праймтайма си и за едно от най-гледаните спортни събития, и за политическа дискусия "Избори 2021 - Надпреварата", което ще даде възможност на политическите сили да представят идеите си и да сблъскат позиции. Надявам се, че те ще се възползват от това. Политическият дебат в кампания е най- популярния телевизионен жанр навсякъде по света и дори, когато следим изборни битки извън България сме свидетели, че точно дебатите събират най-сериозен интерес. Надявам се и сега да е така.

-С какво специалната предизборна програма на БНТ ще бъде по-различна?

Всъщност в този месец обществената телевизия има наистина уникалния шанс да докаже, че познава зрителите си и че има опита да им даде съдържанието, което очакват. Затова при нас са концентрирани всички емоции - и спортните, и политическите. Традицията на публицистичните ни предавания е да дадат възможност зрителите да видят в различни формати участията на кандидатите за парламента. Не беше лесно да съчетаем футболната с политическата програма, но мисля, че се справихме - без да ощетяваме нито една от двете големи теми на месеца. Всяка от политическите сили, регистрирани от ЦИК има право на безплатни участия в диспути, в предаването "Още от деня", в " Избори 2021 - Надпреварата" и на индивидуални интервюта в сутрешния блок "Денят започва" и "Денят започва с Георги Любенов". Отделно, екипите на БНТ в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе също организират дебати.

Смятаме да задържим това съчетание на футболни и политически страсти и до деня на развръзката - големият финал на 11 юли, но още сме в процес на организиране на предаванията и затова нека изненадата е за зрителите. И се надявам да е приятна. 

- БНТ винаги е била приемана като "телевизията майка". Към какви правила се придържате в нюзрума, за да бъдете еталон в журналистиката?

Това, което помага на журналистите в телевизия с 60-годишна история е че нищо не започва от теб. В БНТ се преплитат опита и стила на много поколения, и с годините съм осъзнавала колко е важно това за израстването на всеки от нас. В БНТ винаги се работи в екип и това за мен е едно от най-ценните ни правила - винаги има някой, който знае повече от теб, който ще даде още по-интересна идея и след това усещането за добре свършена работа зарежда всички.

-Вие сте една от най-добрите водещи на публицистични предавания. От кого сте се учили и какви са основните принципи в работата ви?

Уча се от всеки от колегите си. От първия ми ден в телевизията разбрах, че това ще е едно море, което никога няма да ти стигне времето да преплуваш, но пътешествието си заслужава. В нашата професия нещата са много динамични - точно си мислиш, че си научил нещо ново и след месец разбираш как и това е леко остаряло. Изключително се развиват технологиите в медиите и ако не се опитваш да си в крак с тенденциите би било наистина трудно.

-Как се готвите за предаването си "Референдум" и сега за "Надпреварата"?

Подготовката е обща на екипът ни - продуцентът Татяна Тасева, редакторът Нина Донева, режисьорът Емил Минков и отговорния ни оператор Емил Дюлгеров. Разбира се и на всеки един човек от екипа за реализация - каквото и да сме подготвили ние като журналисти, ако няма добри оператори, ако не е добър звукът и не е стилен декорът - нищо няма да се получи. За всяко предаване се готвим като за най-важният ни ефир. Защото е така. В нашата професия няма толкова голямо значение какво си успял вчера - днес всичко започва отначало. Много се радваме, че успяхме да развием онлайн аудиторията си, хората ни пишат, вълнуват се, критикуват ни и всичко това четем и анализираме, защото всеки зрител е важен за нас. Най-хубавият момент е, когато зрители ни пишат по време на предаването или дни след него ни звънят на телефона в редакцията и казват "напълнихте ми сърцето, страхотни събеседници".

-Какво е важно за един журналист в политическите интервюта?

Според мен важното е да няма самоцелни въпроси, да се търсят максимално точни и конкретни отговори. За което от особена важност е добрата подготовка, иначе всичко звучи прекалено общо и без център на разговора. Също така е много важно да се слуша внимателно, а не да се движиш по предварителен сценарий. Често обичам да казвам, че нашето предаване няма сценарий - има набелязани и важни теми, но всичко се случва в движение, в хода да дискусията, защото в нея участват повече хора и няма как да се "изрежисира" такова събеседване.

-Преданото ви "Референдум" е сред най-одобряваните публицистични предавания в българския телевизионен ефир. По време на изборите обаче ще бъде заменено с нов формат - "Надпреварата" - изцяло посветено на Избори 2021. Какво ще е различното?

Различни ще бъдат денят и часът - четвъртък в 21:00. Търсихме такъв праймтайм, който гарантира пълна равнопоставеност на участниците. Ще има 3 такива предавания. В последното преди вота на 8 юли очакваме да участват представители на политическите сили, които бяха част от последния парламент. В първите два епизода зрителите ще видят и останалите регистрирани според правилата политически сили. В "Избори 2021 - Надпреварата" дебатът тече по правилата на кампанията, но се надявам да успеем да запазим и дискусионния тон.

-Какъв е съвета ви към зрителите на БНТ и читателите на Dir.bg за повишаване на медийната им грамотност?

Съветът ми е хората да се доверяват на сериозни и утвърдени медии, дори понякога "да се карат с телевизорите", зад една сериозна медия стоят усилията и професионализма на много хора. За съжаление в последните години се плува в мътно море на всякакви измислени сайтове, които откровено публикуват невярно съдържание. Често хората виждат някакъв линк в социалните мрежи и без много да се замислят го разпространяват и така се тиражират фалшиви новини. Винаги проверявайте какво четете.

- Рейтингът на БНТ в последните месеци бележи ръст нагоре. Очаквате ли да сте избраната телевизия от зрителите и в периода на предизборната кампания?

Много се надявам, че ще е така. Да не забравяме, че БНТ има все повече зрители на онлайн платформите си, а това е от огромно значение, защото там се броят уникални гледания и интерес на потребителите в реални стойности. Когато виждаш как все повече и повече хора гледат това, което правиш в момента, докато излъчваш в ефира, когато четеш мненията им, въпросите, имаш усещането, че си в един отбор със зрителя и е много вдъхновяващо.