Добрич отбеляза тържествено 107 години от Добричката епопея и 83 години от подписването на Крайовския договор, предава БТА.

Честванията започнаха с панихида на Военното гробище - музей, отслужена от Архиерейски наместник Георги Дочев и отец Велико Великов.

Снимка: БТА

След това бяха поднесени венци и цветя на паметника на генерал Иван Колев и паметни знаци в Добрич.

Снимка: БТА

С едноминутно мълчание и преклонени глави паметта на героите почетоха кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, заместник областният управител Живко Желязков, командващият Специалните сили на Република България бригаден генерал Явор Матеев, главните дарители за изграждането на паметника - Валери Симеонов и Йордан Апостолов, представители на институции и политически партии, граждани и деца.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Кметът Йордан Йорданов каза, че днес е ден за отдаване на почит.

Снимка: БТА

"Като добричлии и българи трябва да носим това в ума и сърцата си всеки Божи ден. На 500 км от нас се води опустошителна война и няма как да не си даваме сметка, че подобни са били събитията и през 1916 г. Това, което имаме днес, е свободата, която трябва да пазим на всяка цена. Добричката епопея от 5 до 7 септември е символична, защото показва, че с много кураж и много знания един български генерал успява да отблъсне всички, които искат да сложат ръка на нашата земя, на нашия род и родина", допълни Йорданов.

Снимка: БТА

Днес на Военно гробище - музей е ден на отворени врати. Там са погребани над 3000 войници от седем нации.

Снимка: БТА