Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лева при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв. Това уточниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която вчера се самосезира по случая с ученика от Пловдив, който беше обвинен в подготовка на терористичен акт.

Една медия съобщи трите имена на 16-годишното момче, училището, в което учи, както и името на баща му и с какво се занимава, публикувайки дори снимки. След това и други сайтове разпространиха информаицията. От агенцията заявиха, че правата на момчето са нарушени, защото са изнесени данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран.

"Това е нарушение на Закона за закрила на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете, без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 години, трябва да се вземе и неговото съгласие", коментира пред bTV Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение. Уведомена е дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството.

Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Случаят обаче предизвика полемика - ще се осмелят ли други родители да подадат сами сигнал в ДАНС, ако установят, че детето им се радикализара, ако знаят, че самоличността на семейството веднага ще бъде разкрита.

"Нямаме никакво съмнение, че детето е жертва. Все пак говорим за 16-годишно момче. Травмата му ще остане за цял живот. Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна. Хората на ИДИЛ успяват доста умело да промият мозъка на човек. По света има практика да се създават антитерористични центрове. Идеята е да предотвратят подобни атаки", коментира вчера пред Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.