До 11 октомври тече допитване на страницата на Министерски съвет за това кое време да избере България - зимното или лятното, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по Нова телевизия тази сутрин.

Тя призова гражданите да дадат своето мнение и допълни, че министерството ще организира дискусии и ще изиска мнението на други компетентни страни.

"Трябва да бъде направен един много сериозен анализ - не само за България, но и да бъде взето мнението на съседните ни държави, за да се запази вътрешният пазар, което е едно от изискванията на ЕК", заяви още Петкова.

До април 2019 г. всяка държава трябва да реши кое часово време да избере.

Неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма възможност и нужда от референдум у нас по този въпрос, но също призова хората да гласуват. Според него е по-добре да изберем лятното часово време. 

Учени обаче предупредиха, че постоянното лятно часово време ще се отрази пагубно на здравето и икономиката на европейците. Хронобиологът Тил Рьонеберг от института за медицина и психология към Университета в Мюнхен заяви, че ако часовниците останат на лятно време, то европейците ще надебелеят и изглупеят.

"Ще се увеличи рискът от диабет, депресии, проблеми със съня и ученето", смята ученият, цитиран от "24 часа".

Според него всяка държава, която се откаже от лятното време, ще изпревари академично, технологично и икономически държавите с вечно лято в часовника. Причината за това е, че оставането само на лятно време ще увеличи тъмното време, в което човек трябва да е активен. От това ще пострадат най-вече учениците и студентите, тъй като те започват учебния процес още рано сутрин. При постоянно лятно часово време те ще трябва да прекарват много по-дълго в тъмнина, тъй като ще стават с час по-рано и през зимата, когато по нормалното астрономическо време в 7 е още тъмно. По лятно пък съмването ще се отложи с още час. Според мястото, на което живее човек, тъмният период на учене и работа сутрин рано ще се удължи с до 6 седмици годишно, посочва още биологът.

Рьонеберг критикува остро председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е провел кампанията, без да има достатъчно информация за гражданите.

С това са съгласни и други биолози. Според тях, тъй като хората гласуваха през лятото, когато навън съмва още преди 6 и вечерта се стъмва чак към 22 часа, гражданите са се подвели да поискат вечно лятно време, сякаш това ще спре скъсяването на деня през зимата.