Край старата чешма в габровското село Баевци, обект на посегателства през годините, бяха открити откраднатите преди 3 години камъни от фасадата. Върху единия от тях е изобразен кръст.

Поредното посегателство на вандали върху старата чешма в село Баевци е от зимата на 2018 година. Тогава случаят беше разгласен от местните хора чрез медиите с надеждата, че отнетото ще бъде върнато на мястото му.

Два от трите откраднати камъка със символни изображения на тях жителите на Баевци намират три години след набезите в селото, разказва пред БНР кметският наместник Тодорка Мирчева:

"Точно по Великден ние намираме двата камъка, оставени отстрани на чешмата. Сега очакваме третият, който е със старобългарски надпис. Ние сме радостни, че отново си имаме символите - единият е кръст, а другият е един кръг, в който има цвете".

Местните жители предполагат, че злосторниците са иманяри, повярвали на легендата, че в градежа е скрито злато.

Затова кметският наместник казва, че златото е единствено бистрата вода, струяща от чучурите на чешмата, изградена през 1862 година в село Баевци - историческо място, където по време на Руско-турската война е бил разположен лагерът на Българското опълчение.