В училищата в страната към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. Това отчете пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Той открои: "Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване".

Той обясни как ще се действа в училищата, в случай че нарасне заболеваемостта от коронавирус.

"Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто", обясни Вълчев.

"Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование", категоричен бе Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. "Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно - 20% от паралелката", припомни министърът.

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. "Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне на училища", подчерта още Вълчев.

"Преобладаващите настроения към момента са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже и починали", допълни той.

"На ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване на обучение в електронна среда. Вероятно ще стигнем дотам, ако ситуацията с COVID-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси", категоричен бе образователният министър.

При последните случаи с починали в Шумен и Разград учителки от коронавирус.

Директорът на Професионална гимназия "Асен Златаров" в Шумен Веселин Тодоров каза пред bTV, че е взето решение да се премине временно на дистанционно обучение тъй като и екипът, и децата са разстроени от случилото се.

49-годишната учителка Людмила Иванова е работила с 12 деца със специални образователни потребности.