В директива на Европейския съюз се предвижда от 25 октомври 2020 г. да се направи следваща крачка в посока повишаване на енергийната ефективност на жилищата чрез монтаж на дистанционни уреди. И в момента в редица домове в София и страната са монтирани около 600 хиляди водомери, топломери и разпределители с дистанционно отчитане.

В настоящите условия на пандемия това означава, че тези предвидливи клиенти няма нужда да осигуряват достъп до дома си за отчет, защото от Techem правят това от дистанция, чрез компютър, без да влизат в хола Ви.

За клиентите, които до момента не са монтирали радио уреди, Европейската директива предвижда задължителното поетапно преминаване към дистанционни уреди за разпределение на топлинната енергия, включително и в България. Тук попадат всички топломери, уреди за индивидуално разпределение и водомери за топла вода.

След малко повече от 1 годинa, от 1 януари 2022 г., когато вече има инсталирани измервателни уреди или топлинни разпределители с дистанционно отчитане, на крайните ползватели се осигурява информация за фактурирането или за потреблението поне веднъж месечно. Това може да сложи край на изравнителните сметки и всеки да плаща това, което е потребил като отопление и топла вода за конкретния месец.

И в момента в София има такива сгради, които са избрали дистанционни уреди за отчет на парно.

Сега им предстои да "затворят" веригата и да монтират и дистанционни водомери. Важно е да се знае, че при избора на радио водомер за топла вода, клиентите трябва да бъдат особено внимателни, защото уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост.

 


 

Материалът е предоставен от Техем.