Министрите приеха поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат решетки до 4 г., глоба между 5000 и 10 000 лв. и обществено порицание за този, който чрез средства за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци.

В сегашния Наказателен кодекс (НК) също имаше подобен текст, който обаче криминализираше само подбудителите към расова дискриминация. Сега затвор заплашва и журналистите, проповядващи всякакви признаци на дискриминация, установени в закон или международен договор.

Според българския Закон за защита от дискриминация тя може да бъде полова, религиозна, образователна, по политическа принадлежност, увреждане, семейно положение, сексуална ориентация или имуществено положение. Това означава, че авторите на публикации, обидни за гейовете, възрастните хора, неграмотните, бедните или богатите, могат да се озоват зад решетките. Хора, работили по проекта, разясняват обаче, че няма да е достатъчно някой да изпише във вестник "бабички", за да влезе в затвора.
Друг въпрос е, ако публикация съдържа обидни квалификации за пенсионерките като "вредни бабички" или "червени бабички" (където имаме едновременно политическа и възрастова дискриминация), предположиха спецове.

Законопроектът е подготвен от МВР и правосъдното министерство. Той прилагал рамкови решения на Съвета на Европейския съюз, обясняват вносителите.

Поправките в НК предвиждат още убийствата и при телесните повреди расистките и ксенофобските прояви да са допълнителни квалифициращи обстоятелства, изискващи по-голям размер на наказанието.

Министрите приеха още осъдителна присъда срещу българин в държава от Евросъюза да поражда за него същите правни последици, както ако той е бил осъден и от българската Темида. Увеличават се почти двойно и наказанията за принуда със заплашване, насочени срещу магистрати, полицаи, митничари, бирници и лесничеи.

Кабинетът вдигна от 3 на 5 години максималното наказание за вандали, рушащи пещери. Въвежда се и нов текст за търговци на редки животни - те ще лежат в затвора максимум 5 години.