Директорката на музикалното училище "Любомир Пипков" Столина Добрева ще разговаря днес с министъра на културата Боил Банов, който през уикенда поиска чрез Фейсбук оставката й, и след това ще обяви дали ще я подаде. Това заяви самата тя тази сутрин пред bTV.

Повод за скандала стана възмущението на оперната прима Дарина Такова, която обяви, че за да стане преподавател в училището е била карана да участва в конкурс наравно с останалите кандидати за щатна работа, включително с току-що завършили. Един от етапите в процедурата по избор е пеене под акомпанимент на пиано, въпреки че е известно, че тя от години не може да пее, заради неуспешна операция на гласните струни.

Веднага Банов реагира, като настоя за оставката на директорната още в понеделник.

"Искам да се опитам да изкажа своята позиция и да видя министрът как ще реагира. Не смятам, че в моите действия има някакви нарушения, заради които да подам оставката си. Не мисля, че по някакъв начин сме обидили г-жа Дарина Такова и заявявам желанието си да я поканя в най-скоро време тя да проведе майсторски класове или да преподава като лектор", коментира Добрева в отговор на въпрос готова ли е да се раздели с поста си заради този случай.

Столина Добрева

Снимка: bTV

"Процедурата за подбор на щатни учители е една и съща от години, тя е стандартна, всички колеги сме преминали през нея. Тя е на три едата - да се развие теоритична тема, показване на умения (това е пеенето - б.р.) и провеждане на урок със събеседване. Нашата комуникация беше тази, че аз опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни директорката, която уточни, че е научила от медиите за искането на Банов.

"Искам и оттук да засвидетелствам своето огромно уважение и от името на цялата колегия към таланта и постиженията на г-жа Такова и все още мисля и се надявам, че имаме начин да направим така, че нашите ученици да се докоснат до нейните умения, знания и опит под формата на майсторски клас или като гост лектор. Това са форми на преподаване, които не включват преминаване през такава процедура. Процедурата е обявена само за хората, които искат да бъдат назначени на щатна длъжност в музикалното училище", каза  още Добрева.

Тя разказа, че оперната прима е била канена да преподава при предишния директор на музикалното училище, но досега отказвала - смятала е, че учениците на тази възраст са още малки за оперно пеене.

На срещата си с министър Боил Банов директорката ще поиска от него връзка с оперната певица.

Тази сутрин пред музикалното училище започна протест в защита на директорката, която е спазила правилата.

КОМЕНТАРИТЕ ЗА СКАНДАЛА

Веско Пантелеев-Ешкенази:

"Мен лично ме е срам, че от възникналата ситуация, вследствие остарели и тежки административни правила, са противопоставени институции и личности на изкуството. Защо има още такива правила, защо никой не направи нищо, за да ги промени, защо се работи и живее по точки и подточки, а няма възможност за гъвкавост и улеснена работа с кадрите...? Защо, защо, защо. Когато аз бях назначен да преподавам в консерваторията в Амстердам, това се случи само на база на името ми и мястото ми в "Концертгебау". И се случи за няколко дни. Това като пример за ефективност. Моля не приемайте думите ми за упрек. Просто ме е срам за създалата се ситуация. От нея губят само и единствено учениците.

Найо Тицин:

"Приветствам позицията на Боил Банов! Ако и предишните министри на културата бяха като него, може би в Музикалната академия щяха да са преподавали и Гена Димитрова, и Никола Гюзелев, и Валери Попова, и Райна Кабаиванска, и Дарина Такова. Всички те не са били допускани да преподават там заради правилата на Академията, изготвени от посредствени хора, именно за да я "опазят" от певци със световна кариера".

Христо Комарницки:

"Разбира се, че на Територията е правило да те уволнят, ако спазваш правилата. Да си добър, дори гениален в дадена област, съвсем не означава, че задължително си и добър преподавател. Примери мога да дам много. Не е уместно да се смесват двете неща".

Капка Тодорова:

"Дневна доза класически българин. По повод скандалите с Дарина Такова четох къде ли не, че правилата са за всички и че щом иска да работи обикновена работа, да слезе на земята и да види как е да си като нас, простосмъртните. Ех, бе, байооо. Не може ли сред нас да има и непростосмъртни, таланти, гении, диви? Е така малко поне, за цвят?".

Леа Коен:

"На Асен Златаров е отказана помощ от министъра на образованието за лечение във Виена, операцията му е платена от богатия индустриалец Асеов, Златаров умира и правителството дори не иска да прибере останките, та Асеов ги връща с буика си. Пенчо Славейков бяга в Швейцария, Алеко го убиват, само преди месец Фейсбук отново разстреля Вапцаров, за Гео Милев не ми се говори. Христина Морфова я уволняват от Операта през 1935 г. заради съмнения в лесбийство. Тази страна мрази талантите си. Не са минали през комисия...".