Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси /ЦРЧР/ Татяна Калканова обяви на пресконференция, че е взела категорично решение да освободи от 1 ноември заеманата от нея позиция, "за да може да изчисти името си".

От известно време съм обект на медийни атаки, чиято цел е да бъда сменена на позицията, която заемам в момента, обяви Калканова. Тя добави, че последната атака е направена в неделя в телевизионно разследване, в което по думите на Калканова "се съдържат откровени манипулации, неистини, лъжливи твърдения и ще потърси правата си в съда".

ЦРЧР изпълнява ролята на национална агенция за България по програмата "Еразъм+", а администрирането на програмата и селекцията се прави по процедури, които са утвърдени от Европейската комисия, заяви Калканова. Тя уточни, че дейността на центъра подлежи на вътрешен и външен контрол, който се извършва от Министерството на образованието и науката, от ЕК и от други институции.

Дайте ми малко време, най-вероятно утре мога да ви дам конкретен отговор, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на въпрос за новия директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.

Вълчев съобщи, че на центъра са правени множество проверки, част от проверките са предадени на прокуратурата. "Всичко, което зависи от нас сме направили", заяви министърът.

Вълчев призна, че за част от подадените сигнали е потвърдено. Последната проверка на агенцията е преди 4 месеца. В момента се очаква докладът от последната проверка.