Директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов се оказа очевидец на тежката катастрофа в неделя, при която кола се обърна по таван върху трамвайните ленти на оживения бул. "България" след верижен сблъсък. Първоначална причина за инцидента се посочва несъобразена скорост на една от колите.

Проф. Балтов пусна пост в своя фейсбук и поставя въпроса дали и бус лентата на булеварда не е една от причините за инцидента.

"Карахме си спокойно и изведнъж покрай нас профуча кола с висока скорост. При светофара шофьорът явно разбра, че трябва да се включи в средната лента, за да може да продължи направо. Удари 2 коли. Единият автомобил направо прелетя и падна върху релсите", заяви пред Нова тв проф. Асен Балтов.

Той допълни, че бус лентата е била празна и само шофьорът, причинил катастрофата, е карал по нея.

"Не знам дали бус лентата между бул. "Гешов" и "Гоце Делчев" е необходима. От там минават само 2 автобуса. Трафикът в района е много натоварен и може би ще е по-добре да се използват и трите ленти", допълни Балтов.

"Няма как една бус лента да създава предпоставки за ПТП. Такива инциденти се случват след нарушаване на правилата за движение. Лентата е необходима навсякъде, където има закъснение на градския транспорт", каза инж. Димитър Петров от "Управление и анализ на трафика", Столична община.