"Броят на новите случаи на COVID-19 и на смъртността не намаляват с очакваните темпове след въвеждането на нови мерки, защото има скрита заболеваемост. Има заразени хора, които предпочитат да не се изследват, не позволяват да ги обхванем – да карантинираме тях и близките им“ - това обяви директорът на "Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV тази сутрин.

"Хората смятат, че са безсмъртни, докато не прекрачат прага на болницата, тогава разбират, че не са безсмъртни“, коментира още той.

Балтов уточни, че спешната болница е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември. В лечебното заведение вече има хладилник, който може да поддържа температура от минус 70 градуса, каквато е нужна за съхраняването на първите очаквани ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

В "Пирогов" ще има и денонощен кабинет за хора, които евентуално ще имат алергични реакции на ваксината.

Директорът обяви, че би се ваксинирал първи, но тъй като е преболедувал вируса, чака инструкции кога е препоръчително да се имунизира. Според него страхът от ваксините е пореден от антиваксърската кампания, която стартира преди кампанията в подкрепа на ваксините и фалшивите новини, породени от конкуренцията между компаниите, които пускат на пазара препаратите за имунизация.

Проф. Балтов е убеден, че този проблем скоро ще бъде преодолян. По думите му хората, които не са в първите групи за ваксинация у нас, ще могат да се имунизират след средата на март.

"Ваксините ще ни позволят да живеем нормално след около 6 месеца, след като се създаде колективен имунитет", изрази надежда лекарят.