Директорът на "Пирогов" Асен Балтов е под карантина от 14 дни, след като е бил контактен с човек, заразен с коронавирус.

Пред bTV той не каза кой е човекът, но уточни, че са стояли на една маса и това налага карантината.

В същото време той си е направил два PCR теста, които са показали отрицателен резултат, но бързият му тест е показал, че има антитела.

Сега Балтов е в дома си, в добро състояние и без симптоми, но след края на карантината ще си направи още един тест, както и "илайза метод" който да покаже дали се е срещал с вируса.

Той обясни каква е ситуацията в Спешния институт. "Стараем се в рамките на месец целият поток да бъде обхванат и да бъде направен по един PCR. Също така, който е бил в отпуска и се връща на работа, задължително минава през тест", обясни директорът Балтов.

От думите му стана ясно, че именно след връщане от отпуска са хванати "доста колеги, които са били в контакт с вируса и показват, че имат антитела, но повечето са го карали безсимптомно".

"Пирогов" досега е установил 72-ма заразени медици, но в момента няма болни лекари. Всички са били от първата вълна и вече са на работа. В болницата е установен строг контрол и носене на маски задължително.

В болницата в момента се намират 19 болни с коронавирус и един интубиран в Реанимация. Там пациентите се приемат в средно тежко състояние, зависими от кислород.

По думите на Асен Балтов - призивът "Яко ще се мре" - е просто пунктуация, че не трябва да се разхлабват мерките и това не води до нищо добро.

Той бе категоричен: "Трябва да се спазват трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина с добавен контрол".

Балтов смята, че в момента в страната ни има втори пик - над 1600 активни пациенти, около 20% влизат в болници, а 5% са в тежко състояние.