Директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Венелин Петков обяви, че ще съди зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ). Това стана след като лидерът на НФСБ заяви по БНТ във връзка със скандала около Васил Божков, че Петков и колегата му журналист Антон Хекимян са корумпирани.

"Документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа Венелин Петков във фейсбук.

По-рано Симеонов заяви, че братя Найденови, които влязоха в пререкания с Божков и подадоха сигнали срещу него, са обикаляли по медиите, но са получили мълчание. Симеонов се обоснова пред сутрешния блок на БНТ, че Петков и водещият на bTV Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на съдружника на Васил Божков в "Ефбет" Цветомир Найденов за негови престъпни схеми.

"Зная за корумпирани телевизионни водещи. Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които им е казано на 15 декември цялата история на Найденови и за престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и те са мълчали!? Аз бих пратил прокуратурата при тях, да ги разпита", заяви той.

Валери Симеонов подчерта да не се търси корупция само сред политиците и магистратите и определи като корумпирани и българите, тъй като "всеки масово го прави", като посочи даване на подкупи на пътните полицаи, в здравеопазването и др., но изключи себе си от тази категория, защото бил се изграждал по някакъв друг, различен начин. Симеонов каза, че може да посочи и други корумпирани журналисти, но остави без отговор подканване от страна на водещата да ги назове.

В позиция bTV заяви:

"Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на "Тази сутрин" Антон Хекимян.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.

Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията.

Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото".

По късно и от БНТ излязоха със своя позиция:

"По повод участието на зам.-председателя на НС Валери Симеонов в Сутрешния блок на БНТ, журналистите от Дирекция "Информация" на БНТ категорично осъждат използването на ефира на обществената медия за отправяне на недоказани обвинения от Валери Симеонов срещу журналисти от bTV. Ефирът на обществената медия не може да се употребява за груби и недоказани нападки. Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ".