Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов.

Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик.

По разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция "Медицински надзор" от днес започна пълна проверка на лечебното заведение в града.

"Не съм уволнен". Това заяви пред "24 часа" директорът на болницата  по повод информациите, че е бил освободен от длъжност по разпореждане на министър-председателят Бойко Борисов.

Получих писмо от министъра на здравеопазването за свикване на общо събрание на акционерите на болницата, защото ние сме търговско дружество. Това ще стане най-вероятно през декември и сигурно тогава ще ме освободят, допълни д-р Вълчев.

Снощи по "Нова телевизия" стана ясно, че директорът на пазарджишката болница е пенсионер по болест с 82% инвалидност и получава 700 лв. пенсия.

Освен него са пенсионери и двама председатели на комисии на ТЕЛК в Пазарджик. Всички решения са на пазарджишкия ТЕЛК, който е на подчинение на директора д-р Васил Вълчев.

" Тези телкови решения са от преди четири години. Проверявани са от парламента, здравното министерство и прокуратурата. Нарушения и конфликт на интереси не са открити.", заяви по повод скандала д-р Васил Вълчев. Той съобщи, че на специална пресконференция ще даде подробни обяснения по случая.

Припомняме още, че тези мерки бяха предприети след разследване на "Нова телевизия". Кардиологът д-р Петър Лазов, който екип на телевизията уличи, че слага стентове на здрави хора е взимал 57 000 лева заплата, което призна преди време и директорът на болницата в Пазарджик Васил Вълчев, като добави. Тогава той коментира, че не вижда никакъв проблем във високата сума.

В същото време телевизията показа как в държавната болница в Пазарджик сестрите протестират заради мизерните си заплати, а един лекар получава подобно възнаграждение. Огромното възнаграждение доктор Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти. Директорът на болницата Васил Вълчев обясни тогава, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима големи пари.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна тогава, че това е нагледен пример за източване на Касата и злоупотреба със здравето на пациентите.

В следобедните часове стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пазарджик се е самосезирала и е образувала преписка във връзка с излъчено на 10 ноември телевизионно предаване, в което са изнесени данни за нарушения при издаване на решения от ТЕЛК към МБАЛ-Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

За да се изяснят фактите и обстоятелствата по случая, предстои да бъде изискана медицинска документация, да се снемат обяснения от лекари и медицински работници. Ще се извършат и други действия, които да установят дали са налице данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Проверката ще приключи в най-кратки срокове, посочват още от пресцентъра на прокуратурата.