Директорът на Пета градска болница в София д-р Борил Петров оцени пред БНР случая с починал пред здравното заведение пациент като "фрапиращ".

Разпоредих проверка, която и днес ще продължи. Касае се за пациент на 72 години с множество заболявания. От 25-и февруари е приет в Пета градска болница и е бил лекуван в 4 различни отделения, каза д-р Петров.

Вчера, някъде към обяд, е изписан в добро общо състояние, без оплаквания. Внезапно, след като е излязъл от болницата, му се е влошило състоянието. Досега проверката установи, че до лекаря и екипа в Спешния кабинет не е стигнала информация, че пред болницата има пациент, който се нуждае от спешна медицинска помощ. Днес ще се проверява дали такава информация е имало на Регистратурата на лечебното заведение. Ще се проверява и дали служители на болницата са разпитвали близките на страдащия дали той е здравноосигурен, каквато информация споделиха роднините на мъжа в социалните мрежи, каза директорът на болницата.

От помощния персонал е предоставена на пациента седяща количка, за да бъде транспортиран до Спешния кабинет. За съжаление, човекът е починал, след като е бил настанен на нея. Доста бързо са се развили нещата при този пациент, отбеляза д-р Петров.

Проверката ще приключи в най-кратки срокове, заяви директорът и поясни: "Проверката протича комплексно - и по документи, и с разговори, които ще поискам да бъдат и в писмена форма".

Резултатите би трябвало скоро да бъдат готови. Ако се установи, че има неглижиране и проявен непрофесионализъм, всички ще бъдат наказани и то най-строго, категоричен е д-р Петров.

Има много състояния и заболявания, които могат да предизвикат внезапна смърт, изтъкна лекарят.