Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев ще вземе окончателното решение по казуса с кравата, пребивавала 15 дни в съседна Сърбия.

По европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната. Окончателното становище по казуса се очаква до няколко дни, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

По-рано Управителния съвет на браншовата организация "Обединени Български Животновъди" излезе със становище, че кравата-беглец от кюстендилското село Копиловци трябва да бъде умъртвена. Оттам мотивират евтаназията й с европейското законодателство и закона за ветеринарно-медицинската дейност.

"Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските", заявяват от организацията.

Според тях компетентните органи трябва да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство.

Фермерът Иван Харалампиев, собственикът на Пенка, е потресен от решението. "Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители", каза той пред "Дарик".

Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче сега ще й струва живота.

Съдбата й стана известна дори в Европарламента. Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.  Нейни инициатори станаха журналисти от британския вестник "Телеграф".