"Откриването на 200 легла за която и да е болница е предизвикателство, това трябва да се случи с много отделения" - това заяви изпълнителният директор на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ по повод вчерашното разпореждане, обявено от премиера Бойко Борисов.

Във всички областни болници, които са с над 600-700 легла, ще трябва да се създадат структури за COVID болни от 200 легла, гласи заповедта на здравния министър. За София лечебните заведения са "Пирогов", ВМА, Окръжна болница, "Софиямед", "Токуда" и Александровска.

Според проф. Богов пациентите няма да бъдат ощетени, нито едно отделение няма да бъде закрито, а ще бъдат преструктурирани.

"С COVID отделение ще се лекуват максимум 200, освен ако няма други указания. Но това мисля, че е таванът, тъй като биха пострадали други дейности", уточни той.

По думите му тежестта в борбата с коронавируса е неравномерно разпределена, а основно големите болници са ангажирани.

"Натоварваме системата, в нашата болница има пациенти от Козлодуй, Югозападна България и т.н. Би трябвало да бъдат хоспитализирани по места", допълни Богов.

В момента в Александровска болница има 46 пациенти с COVID-19, 15 от тях в интензивно отделение, като няма свободни места. Той апелира за доброволци.

Богов обаче определи като имагинерно предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус, което вчера беше предложено от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.