Шефът на столичната болница "Света София" - Христо Мазнейков, изригна във Фейсбук срещу проблемите в здравната система в условията на пандемията. Емоционално той заяви, че не може да понесе гледката на умиращи хора, които не могат да бъдат приети и лекувани и предложи безвъзмездно да предостави здравното заведение - с 400 легла, в което да се лекуват пациенти с коронавирус.

"Изпълнен с омерзение към всички, които хулеха, пишеха и допринасяха за разрухата на медицинската система в нашата страна. Всички, които идваха и се упражняваха върху нас и ни оставяха след това да вадим горещи въглени от жаравата, всички политици, дейци, ръководители на политически партии, келепираджии, далавераджии, които бяха движени единствено от мотива какво може да развалят от "лошия " социализъм. Стигнахме до невиждано дъно хора да стоят безпомощни в линейки и колеги да се молят да направим нещо за болните в линейките", написа той в социалната мрежа през уикенда. 

"Гневен съм защото не мога да понеса тази гледка на умиращи хора, които не можем да приемем и да лекуваме. Самите ние също сме болни. Цяло лято апелираме да се подготвя системата, да се реформира една голяма болница с 2000 легла, да я наситим с лекари и сестри от всички болници които да командироване там и да помогнем, а не да заразим всички болници и да разболяваме невинни хора които имат други болести.

Моят апел към към Партиите и Ръководството на МЗ е незабавно да се пристъпи към преобразуването на голяма болница в КО-19. Ако желаете, ние ще дадем "Света София" с 400 легла, но докарайте лекари, сестри, санитари. Без тях не може. Легла винаги ще намерим. Хората ги няма. Вън некадърните ръководители, поставени парашутисти нищо не разбиращи от медицина. Колеги, дайте да се обединим и да помогнем на хората, те сега имат нужда от нас. Ясно е , че политиците нищо няма да може да направят. Всъщност правят да поставят леки случаи в хотели, като, че ли не могат да си стоят в къщи, а ще ги водим по хотели, за да се грижат камериерки за тях?!?! Боже, Боже, вън такива политици гювечари, които опитват и в тази обстановка да крадат", допълни Мазнейков по повод тази идея на държавата, предложена от министъра на туризма Марияна Николова.

Публикацията му предизвика множество реакции, затова той днес добави:

"Благодаря за огромната не виждана подкрепа. Постът беше написан под стрес, емоция, в която ние в МБАЛ "Света София" се чувствахме напълно безпомощни. Пред болницата имаше линейки с болни хора и колеги, които се молеха за помощ да направим нещо и да помогнем, а ние не можехме. Аз плачех и пишех. Сега емоцията отмина, дойде време за анализ. Предложението ни до медицинските институции е отправено, но никой не е потърсил ръководството. Обадиха ми се десетки колеги за помощ, но нито един представител на ръководството на МЗ. Затова се обръщам към министър Ангелов, госпожа Жени Начева (зам.-министър на здравеопазването - б.р.), с която лично съм разговарял и съм предложил да вземат болницата".

Тази сутрин той уточни пред Нова телевизия, че се е свързал с Начева.

"Не успях да се свържа с проф. Ангел Костадинов. Вероятно той е под огромно напрежение в момента. Г-жа Жени Начева ми благодари и каза, че ще видят какво може да направят", каза Мазнейков и допълни, че координационният център прави каквото може, но това е огромна пандемия и е трудно да се справим.

Заради това според него трябва да се командироват хора в големи болници.

"Нищо не искам, давам им безвъзмездно болницата, стига само да престанат тия чепати усти, които делят болниците на частни и държавни, като че ли частните болници служат на друг народ, а не на българския", коментира лекарят и пред БНТ.

Междувременно стана ясно, че клиниката по трансплантации в Александровска болница става отделение за болни с COVID-19. Тя е единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани. Персоналът и пациентите ще бъдат прехвърлени в помещенията на друга клиника.

Това предизвика недоволството на трансплантираните пациенти.