Военни от поделения 28330 от Смолян спечелиха състезанието на Сухопътните войски по военно-приложен многобой, което се проведе на учебния военен полигон Сливница. Надпреварата се провежда за втора година под егидата на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и е по повод честването 134 години от създаването на Сухопътни войски (на 19 ноември).

Честването също така включваше и турнир по стрелба за журналисти и членове на Асоциацията на военните аташета.

Всички снимки вижте тук>>>

В надпреварата участваха отбори на 12 военни формирования от Сухопътните войски, като отборите бяха съставени от петима военни - четирима мъже и една жена.

В надпреварата тимовете трябваше да тичат около 2 километра с бойно снаряжение, да хвърлят граната - измерваше се точността на падане, като за целта боеприпасът трябваше да попадне в определени кръгове, стрелба с пистолет "Макаров" на дистанция от 25 метра, минаване през пресечен терен, преминаване през "заразена зона" (обгазено място от димка), строеж на рубеж, стрелба с автомат и накрая симулация на ранен в минно поле, който трябваше да бъде пренесен на носилка до финала. Целта бе да се преодолеят всички етапи за време, а при стрелбата се измерваше точност, като пропуснатите мишени с автомат носеха наказателни обиколки.

Надпреварата бе наблюдавана от военните аташета на Сърбия, Русия, САЩ, Украйна и Корея.

Най-добре във военно-приложения многобой се представи тимът на поделение 28330 от Смолян. На второ място остана тимът на военно формирование 28880 Белене, а трети се наредиха 22220 Сливница.

Заразена зона

Снимка: Дир.БГ

При военните аташета най-добър мерник в стрелбата с пистолет показа подполковник Дмитру Лукашук, следван от подполковник Олександър Баджук, а трети се нареди подполковник Алексей Бражник.

В надпреварата при журналистите първото място грабна Димитър Ставрев (клуб "Оръжие"), следван от Димитър Илиев (в."Българска армия") и Асен Бояджиев (БТА).

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов отчете успешна година, като наблегна на факта, че все повече хора влизат в редиците на Сухопътните войски, а по-малко напускат.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на 18 ноември от 10 до 16 часа с "Ден на отворените врати", а на 19 ноември във военната академия "Г.С.Раковски" ще се проведе тържествено събрания от 10 часа.