Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов на пресконференция, свързана с дейността на Фонда в областта на превенцията и противодействието на нередностите, измамите и корупцията.

Преди две седмици ДАНС и прокуратурата започнаха проверки по договори за проекти на Програмата за развитие на селските райони. В началото на април стана ясно, че Европейската комисия ще наложи финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за близо 26 млн. евро.

Румен Порожанов опроверга информацията, че може да се стигне до огромни размери загуби за страната ни от 250 милиона евро по програмата за селските райони. Той заяви също, че не се притеснява от проверката на правоохранителните органи, които все още не са приключили. В сряда правителството прие промени в Устройствения правилник на Държавен фонд „Земеделие”, с които в дирекциите за борба с измамите и технически инспекторат ще бъдат назначени допълнително служители.

За мое голямо съжаление фондът стана особено актуален в последно време. За съжаление в рамките на една недобра кампания, която се разрази по една или по друга причина. Хората, които наблюдават медийното и политическото пространство, може сами да си направите сметка за тези причини“, коментира Порожанов.

Между 550 и 600 сигнала за нередности постъпват всяка година във Фонд „Земеделие“, каза Юлиян Марков, директор на Дирекция „Противодействие на измамите“, в Държавен фонд „Земеделие”.

Марков представи на кратко получените сигнали за нередности и съмнения за измами от 2011 година насам, от когато заема поста:

През 2011 година те са били 626, като 89 са били изпратени към прокуратурата, а за тази година до момента са 366, като 35 са изпратените до прокуратурата. За миналата година общо са били 560, 154 от които са проверяване от прокуратурата. „Дирекцията се състои от 13 човека и 9 от тях извършват конкретни проверки по сигнали и нередности. Огромно е натоварването.