Дезинфекцията от въздуха в ромския квартал "Райна Княгина" на Ямбол приключи. Самолет на селскостопанската авиация направи две облитания над района тази сутрин, като е разпръснал около 3000 литра безвреден за хората препарат.

Акцията бе предприета от общината в Ямбол, заради огнища на коронавирус и невъзможност с друга техника да се направи пълна дезинфекция, след като повече от 10 дни квартал "Райна Княгиня" и още 14 улици, бяха поставени под карантина.

"Извършихме два полета над квартала, започнахме да пръскаме в най-ранния възможен час, за да няма хора по улиците. Наистина нямаше никакви хора, летяхме на 10 метра над сградите, спазвайки всички инструкции за безопасност", каза пилотът Стоян Георгиев пред bTV.

Той увери, че дезинфектантът е напълно безвреден и няма опасност за хората.

"Около 3 тона препарат е използван, около 900 дка са третирани днес", добави Георгиев.

Пилотът Стоян Георгиев

Снимка: bTV

Той обясни, че в Карнобат на 21 март е пръскано по същия начин и сега вече разпространение на заразата там няма.

Днес повече няма да има дезинфекция по въздух.

Самолет АН-2 от селскостопанската авиация тази сутрин дезинфекцира срещу COVID-19 ж.к. "Райна Княгиня" в Ямбол и околни улици

Снимка: БТА

Община Ямбол пое разноските за летателните часове и препарата. Дезинфектантът е безопасен за хората, растенията, насекомите и животните, но от общината призоваха жителите на квартала по възможност да не излизат от домовете си. Днес ще се проведе и стандартна дезинфекция в буферната зона около квартала.

Самолет АН-2 от селскостопанската авиация тази сутрин дезинфекцира срещу COVID-19 ж.к. "Райна Княгиня" в Ямбол и околни улици

Снимка: БТА