Както дезинфектантите разрушават липидната обвивка на вирусите, така разрушават и тази на кожата. Заради прекалената употреба на такива препарати, кожата ни става по-ранима и се получава т.нар. контактен дерматит. Това заяви пред bTV началникът на Клиниката по Алергология в Александровска болница доц. Мария Стаевска.

Тя уточни, че когато се използват дезинфектанти, е хубаво да се мажем и с козметични кремове, които да омазняват и овлажняват кожата.

"В определени условия е по-добре да се използват ръкавици, които да се дезинфекцират. Прекаленото носене на ръкавици предпоставя за образуването на гъбички. Хубаво е да се носят, когато са необходими", обясни тя.

По думите ѝ, много от хората в големите градове имат т.нар. свръхчувствителност на горните дихателни пътища, но и при долните също - т.е страдащите от астма.

"Когато има силни миризми, тези хора започват да кашлят. Получиха се много усложнения. Пациенти се оплакват, че когато влязат в дезинфекцирано място започва кашлица, течащ нос, насълзени очи. При някои хора прагът на търпимост е нисък", обясни доц. Стаевска.

Според нея именно тези хора често посещават различни лекари, които не могат да открият проблема. "Затова стигат до нас - алерголозите", изтъкна тя. Експертът коментира, че децата са по-издръжливи на подобни реакции и подчерта, че по-малките боледуват често от сенна хрема, като сега е нейният пик. Тя смята, че през последните години заради стерилността хората стават по-алергични.