По случая е образувано досъдебно производство.

Ако се установи, че в случая има виновни и ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, наказанието може да бъде лишаване от свобода до три години или пробация, както и обществено порицание, съобщава БНР.

Под ръководството на прокуратурата продължават действията по разследването. Ще бъдат назначени експертизи за физическите увреждания и психическото състояние на децата, както и дали те са годни да бъдат свидетели.

Ще се разследват и действията на целия персонал на дома и длъжностните лица от община Габрово, за да се установи дали са извършени и други престъпления от лица, които не присъстват във видеоматериалите, добили популярност.

Припомняме, че видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема” в Габрово, показаха как служители упражняват вербална агресия и раздават плесници.

Директорката на центъра беше дисциплинарно уволнена, а по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева.

Децата от дома ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.