Законът обаче датира от 50-те години на миналия век. За незабавна реформа в детското правосъдие и пълното зачитане на правата на децата в България се обявиха неправителствени организации и граждани в рамките на протестна акция, част от кампанията „Детство без решетки“.

По време на събитието, което се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“ в София бе представена арт инсталация с плюшено мече, затворено зад решетки, която ще остане на площада няколко дни.

„В България всяка година около 10 000 деца са засегнати от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Той е приет през 1958 г. и е базиран изцяло на репресивни и наказателни мерки“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата при откриването на акцията.

Този закон наказва децата, извършили нарушения като бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти и др. Подобно поведение обикновено сигнализира за проблеми в грижите за детето и изисква адекватна реакция и подкрепа.

Децата, които попадат под ударите на Закона за борба с противообществените прояви, обикновено са изключително уязвими. Много от тях са били малтретирани или неглижирани, а семействата им често живеят в крайна бедност, без достъп до адекватни услуги и подкрепа.

Има подготвен нов законопроект, който да замени Закона за борба с противообществените прояви и е необходима политическа воля от институциите, за да го вкарат в Парламента и да задействат реформата в детското правосъдие, за която се борим вече толкова години, допълни Богданов.

„Най-страшното е, че наказваме децата много по-тежко от възрастните и те търпят сериозни санкции за провинения като бягство от дома, скитничество и просия – неща, за които възрастните не носят наказателна отговорност. А това поведение при децата е вик за помощ“, допълни Радостина Георгиева от Български хелзинкски комитет.

Инициативата „Детство без решетки“ е съвместна кампания на Български хелзинкски комитет (БХК), Национална мрежа за децата (НМД) и Институтът по социални дейности и практики (ИСДП). Тя стартира още през 2015 г. вследствие на многократни критики и сигнали от различни международни и национални организации за неадекватната към правата на детето правосъдна система в България.

Трите организации настояват за Приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени сега действащия 60-годишен Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Реформата изисква не само промени в съдебната система, но също и в системите на образованието, здравеопазването и социалните грижи, както и в системата на МВР.