Спорът е свързан с парите за лечението на 6-годишната Гери. Майката декларира пред Фонда, че нямат сметки и настоява да й се отпусне цялата сума за лечението на детето. От Фонда обаче уточняват, че тя има две сметки от дарения в помощ на момиченцето.

Детето страда от тежко злокачествено заболяване и трябва спешно да се лекува в Германия.
Момиченцето има злокачествен тумор невробластом.

Фондът за лечение на деца отпуска 250 000 евро. Семейството, обаче, настоява държавата да плати цялото лечение, а не да доплаща върху даренията, направени от хората чрез дарителска кампания с помощта на Нова ТВ.

Затова родителите дори декларирали пред Фонда, че нямат събрани средства.

Случаят на Гери влезе в съда по жалба на майката на детето.

Майката на Гери, Камелия Младенова, кандидатства за лечение на момичето във Фонда за лечение на деца и на 6 декември 2016 г. молбата и е одобрена, тогава е взето решение за финансиране до 250 000 евро.

От Фонда за лечение на деца уточняват, че заповедта за лечение в Германия за отпуснатите средства от организацията е от 7 декември 2016 г.

Правилата на Фонда за лечение на деца определят, че с публични средства се заплаща недостигащата на родителите сума, като за целта те попълват стандартна декларация, с която заявяват дали имат или нямат специална разплащателна/дарителска/набирателна сметка в полза за лечението на детето.

Камелия Младенова е попълнила две такива декларации – първата на 17 ноември и втората на 13 декември 2016 г., в които е заявила, че не ѝ е известно наличието на такива сметки.

Досега поисканите средства от клиниката в Германия за лечението на Гери и отпуснати със Заповедта на Фонда с формуляр S2 са близо 93 000 евро, като има още малко неостойностени дейности.

Самата майката заявява преди време в медиите, че събраните средства до онзи момент са:

- 570 000 лв. дарения в сметката ѝ,

- 300 000 лв. дарение от анонимен дарител,

- до 250 000 евро от Фонда за лечение на деца.

Майката заявява още, че останалите средства ще дари на друго нуждаещо се дете и ще дава редовно отчети.

В началото на годината обаче Камелия Младенова завежда дело срещу Фонда за лечение на деца с искане да ѝ бъдат платени средствата.

Има проведени две заседания, в които нейният адвокат заявява, че не е наясно дали има такива сметки.

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца е разтревожен, че е възможно публичните средства да не се използват по целесъобразност, защото при направени дарения в полза на лечението на детето, се доплаща недостигащата сума.

Администрацията на Фонда е направила официално запитване до майката Камелия Младенова има ли сметка с дарения в полза за лечението на Гери.

Ако има, какво се случва с тези средства, питат от Фонда. Оттам препоръчват майката да даде нужната информация, за да се поеме цялото лечение на Гери.  Иска се министърът на здравеопазването да вземе отношение по казуса.

Пациентски организации „Заедно с теб“ с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова подготвя  кръгла маса за иницииране на създаването на Закон за дарителството.