2-годишното дете, което погълна метадона на майка си във Варна, ще бъде настанено в приемно семейство, след като бъде изписано от болницата, съобщи БНТ. Агенцията за закрила на детето все още уточнява кое семейство ще поеме грижите за него. 

По-рано стана ясно, че детето вече е вън от опасност и е стабилно. 

"Продължават действията по разследването, като целта е да се съберат данни не само за обстоятелствата около инцидента, но и за причините, които са довели до това да се случи", съобщи Станислава Бакалова от Районната прокуратура във Варна, която пое разследването. 

33-годишната майка взела метадона от специализирания пункт на програмата за наркозависими във Варна и го занесла в дома си. Според специалисти наркозависимите на лечение трябва да изпият метадона, но повечето от тях го отнасят вкъщи, след като го получат. Разследващите трябва да установяват къде майката е държала метадона и как детето ѝ е стигнало да него.

"Всяко едно наркотично вещество е смъртоносно, като опасността е толкова голяма колкото... просто майката не е била бдителна", обясни Павел Павлов, който работи в терапевтичен център за лечение на зависимости. По думите му приемът на метадон може да доведе до задух, сърдечен арест и др. "Метадонът е доста добре изучено вещество, така че при една своевременна реакция има големи шансове всичко да се размине", добави той. 

Към момента майката на пострадалото дете не е задържана.

"За това престъпление, което представлява оставяне без грижи и надзор на дете от страна на негов родител, законът предвижда лишаване от свобода до три години и обществено порицание", обясни прокурор Бакалова.