Дете се поставя под карантина, ако е в една група в детската градина или в един клас в училище с друго, дало положителен резултат за COVID-19. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването по повод на зачестили въпроси от родители. Карантината е задължителна и ако детето е прекарало повече от 15 минути със заболялото дете в общи занимания.

Дори и при дете, поставено под карантина, родителите може да ходят на работа. При нужда от болничен лист, той се издава от личния лекар на детето.

Ако сред персонала има положителен случай, се извършва епидемиологично проучване от съответната регионална здравна инспекция. В хода на проучването здравните инспектори определят контактните, които подлежат на карантина.

Извършването на PCR тест, в който и да е ден преди изтичане на карантината, дава информация за отсъствието или наличието на причинителя към момента на вземане на пробата за изследване, но не гарантира, че новият коронавирус няма да предизвика оплаквания на следващия ден. Затова провеждането на PCR изследване не може да отмени карантината.

Ако има дете с доказан COVID-19, всички от семейството (домакинството) се поставят под задължителна 14-дневна карантина. Родителите трябва да се свържат с личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция за проследяване и за организиране на взимане на проба, ако по време на карантината се проявят клинични оплаквания за COVID-19, допълниха от пресслужбата.

Ако детето е поставено под карантина като контактно на болен учител, членовете на семейството му не подлежат на карантина. Родители, които са имали контакт с колега с COVID-19, след преценка на регионалната здравна инспекция, може да бъдат поставени под карантина, но детето им не подлежи на карантина. При дете с доказан COVID-19 всички здравноосигурени членове на семейството имат право на болничен лист.

В хода на епидемиологичното проучване здравните инспектори преценяват дали да се извърши изследване на учители/деца, осъществили по-продължителен контакт с положителното лице. Това се прави на базата на оценка на риска от последващо разпространение на заболяването в колектива. В такива случаи изследването се заплаща от държавния бюджет. Ако по време на карантината се проявят клинични оплаквания за COVID-19, родителите трябва да се свържат с личния си лекар или с личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция за проследяване и организиране на пробонабиране. В този случай изследването също се заплаща от държавния бюджет.