Дете на сирийски бежанци дари спестяванията си за ремонта на полусрутената къща, в която живее бедно, многодетно семейство от село Гълъбово в Родопите.

Мустафа Шайков е с тумор и сам отглежда децата си със 120 лева пенсия. Няма вода, осем години не са имали ток, едва сега са им пуснали, след като хора от селото решили да организират кампания, за да му помогнат. В нея се включва и малкият Фирас Ибрахим, чието семейство живее в България от 7 години. Детето е събрало 70 лева, съобщи bTV.

На въпрос какво държи в ръцете си, момченцето каза:

"Каса за пари".

Запитано как ги е събрало, то отговори:

"От училището - останат ми пари, аз ги турам всеки ден в касата, защото като има нещо бедно, да давам на бедните, те имат нужда".

Фирас обеща, че след шест месеца отново ще събере пари и отново ще ги дари, дори сега бил готов да даде последните 50 стотинки в джоба си, но му ги оставили.

"Да учат от мен", призова детенцето и други хора да помогнат.

Фарис и баща му до Мустафа Шайков (вдясно, с очилата), на чието семейство помагат

Снимка: Кадър от bTV

Бащата Мухаммед Ибрахим казва, че го възпитала да помага на нуждаещите се с каквото и с колкото може, както ги учи мюсюлманската система и както пише в Корана.

"Ние бедни, но пак има, колкото може", каза мъжът, който шие щори и работно облекло.

Семейството има три деца, Фирас е най-голям, а другите са родени в България, където се чувстват добре и смятат да останат тук.

Къщата на Мустафа Шайков се нуждае от спешен ремонт на покрива, защото тече. Кметът на общината също е помогнал с лични средства и в неделя майстори ще го ремонтират.

Чрез кампанията са събрани 3190 лв. Анонимен дарител от Благоевград е дарил 1000 лв. Хора са обещали да дарят и дограма, защото някои от прозорците са с найлон. Семейството има нужда и от телевизор.