11-годишно дете е издъхнало във филиала на столичния Център за спешна медицинска помощ в жк "Ботунец" около 14.30 ч., съобщи говорителят на центъра Катя Сунгарска пред Dir.bg. 

Момченцето, което се казва Дани, си играело в дома си, когато глътнало пионка за "Не се сърди човече" и се задавило.

"В 14.02 ч. в Спешна помощ е подаден сигнал чрез системата 112, че 11-годишно момче не може да диша и повръща кръв. Веднага към адреса е насочен екип", обясни Сунгарска.

Шест минути по-късно на тел. 112 се обажда лелята на детето, която отказва линейката, като съобщава, че близките сами ще го закарат в лечебно заведение. 

"В 14.16 ч. в Центъра се обажда медицинската ни сестра от филиала в Ботунец, която ни съобщава, че момченцето е доведено при нея. Филиалът ни се помещава в сградата на 16 ДКЦ, а вратите са една до друга. Защо близките са влезли в нашия филиал, а не в ДКЦ-то, не зная. В този момент дежурният ни екип е транспортирал друго дете до болница в София и във филиала е била само медицинската сестра. Тя ни съобщи, че детето е с много нисък пулс и е посиняло, затова му е включила кислород", допълни Катя Сунгарска.

От Центъра за спешна помощ изпращат и втори екип към адреса, но момченцето е издъхнало преди двете линейки да пристигнат до сградата на 16 ДКЦ. 

"Тъй като след смъртта на детето пред филиала са се събрали много хора и са проявили агресия, сме поискали съдействие от полицията. За съжаление и до момента двата ни екипа са "арестувани" във филиала", каза още говорителят на Спешна помощ в София.