Десислава Танева заяви в парламента, че ще има нови огнища на африканска чума по свинете (АЧС) и че кризата е невероятна. Министърът на земеделието, храните и горите беше изслушана в народното събрание във връзка с разпространението на болестта.

"Към днешна дата имаме регистрирани 21 огнища при домашни свине в 6 области: Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. 7 от тези огнища са установени в рамките на активния надзор на БАБХ и взетите проби. 2 индустриални ферми са засегнати", каза Танева.

"Процесът по разпространение на това заболяване е много активен. Между другото юли-август и донякъде септември е пикът на това заболяване като проявление в крайна фаза. Нормално е да очакваме, че ще има нови огнища към настоящия момент", каза още Танева, цитирана от "Фокус".

Тя даде пример със село Бръшлен (Русенско), където всяка вечер по няколко десетки прасета умират от заболяването, без възможност за разделение по халетата. Такава дерогация (изключение) е недопустима за африканската чума по свинете, каза Танева, цитирана от БНР.

По-рано собственик на свинеферма край Бръшлен каза, че "ако примерно в селото са вътре 400 декара и повече и примерно имат над 100 сгради, ако в едната има (АЧС), в 98 - може да няма. И не е задължително да се убият всичките животни... Никъде не пише (в евродирективите), че трябва да се унищожат всичките прасета."

Министър Танева беше категорична, че водещият риск са личните стопанства и нерегистрираните обекти за свине, където няма мерки за биосигурност.

Времето е такова, географското ни положение е такова, че епизоотичната обстановка е много тежка. Ние ще направим съответния анализ къде са пропуските и как можем да подобрим координацията, дейностите и действията, за да бъдем по-бързи и навсякъде, където е необходимо, ви гарантирам, че ще предприемам и организационни, и кадрови промени, заяви Танева.

Ние сме в невероятна криза. Имали сме и друг път епизоотии. България е на такова географско местоположение, че винаги е под такъв огромен натиск, каза по-късно пред журналисти Танева, след като от БСП поискаха оставката й. В предния си мандат като министър се справях със заразния нодуларен дерматит, а на влизането си в мандат улучих разпространен син език в цяла България. Това ми е трета епизоотия. Разликата е, че при тази няма ваксина и няма намерено лечение, отбеляза министърът и добави, че заразата се разпространява от 2007 г. по една територия без значение на взетите мерки.

Единствено Чехия се е справила с това заболяване, но тя е стигнала на ниво дива свиня, каза Танева.

Ще има ли подкрепа за стопаните

Към момента личните стопанства не могат да получат финансова подкрепа, одобрена от европейските власти, заради това, че са нерегистрирани, изтъкна пред депутатите министърът. Все пак МЗХГ ще обяви съответен вариант за подкрепа.

Нерегистрираните стопанства нямат нужните мерки за биосигурност и са един от основните източници за разпространение на заразата, категорична е Танева.

По-различно е покрай големите свинекомплекси, в които плъзна заразата (в Русенско). Тъй като водим активна комуникация, дори персоналът им, живеещ в тези села, е мотивиран да няма домашни свине в личните си дворове, за да се изключи хипотезата, че от тях се пренася вирусът. Въпреки всичко заболяването влезе в тези големи свинекомплекси, отбеляза Танева.

Какво се прави срещу разпространение на заразата

Прилагаме всички мерки за локалиризиране на огнищата от чума по свинете, каза Танева. В 3-километровата зона се провежда принудително убиване по хуманен начин на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти и за лични нужди. Танева отбеляза, че в 10-километровата зона се извършват клинични прегледи и лабораторен контрол, контрол на движението на домашни свине.

В зоните на рестрикции са създадени пропускателни пунктове на основните пътни артерии, пунктовете за дезинфекция на преминаващи моторни превозни средства и проверка за нелегално движение на живи свине и продукти от тях, каза министърът. Предприети са мерки за дезинфекция на граничните пунктове от страните с африканска чума по свинете. Танева  посочи, че се предприемат и мерки за биологична безопасност по отношение на фуражите и храненето на животните.

Министърът потвърди, че днес гръцкото министерство на земеделието въведе допълнителни ограничителни мерки, за да предпази разпространението на АЧС. По думите на Танева с повишено внимание и мониторинг гръцката страна следи всички гранични-пропускателни пунктове заради възможността за пренос на храни и подсилен контрол в районите в близост до границата с България.

Абсолютно забранено е внасянето на свинско месо от България към Гърция. Проверките ще бъдат постоянни на потока от туристи или хора, които преминават.

Пробив в ограниченията: по места компрометират мерките

Ситуацията е тежка, вземат се радикални мерки. Проблемът е, че сред обществеността и управата в засегнатите райони няма пълно съдействие. Има опити и за извеждане и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата, каза в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев.

Затова не само МВР, мобилизирали сме сили и на Българската армия и още други ако е необходимо, за да се осигурят карантинни мерки и да се ограничи разпространението на заразата. Най-лошата новина е, че имаме влизане на заразата в промишлени свинекомплекси, което е много лошо, въпреки че там се вземат най-високи мерки за биосигурност, отбеляза Дончев.

Има ли риск загробването

Вицепремиерът уточни, че когато се определя място за загробване на животни, това се прави със специалисти, включително и от Басейнова дирекция, които трябва да одобрят мястото. Има екарисаж във Варна, но за съжаление всички специалисти ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, тъй като това означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнищата, така че предписаната мярка е след евтаназирането - загробване на място и всички специалисти участват в определяте на това място. Без тяхното одобрение, не може да се случи загробването, категоричен е Дончев.

Армията е на път да се намеси

Българската армия има готовност да окаже подкрепа за решаване на проблема с африканската чума по свинете, ако такава бъде поискана. Това заяви пред журналисти във Велико Търново заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За това има и издадена негова заповед.

Министър Каракачанов допълни, че военната полиция има готовност да подпомага колегите си от Районните управления при контрол на пунктовете, през които преминават животните. До момента обаче помощ от армията не е търсена.