Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Министър Танева ще представи пред комисаря мерките, които страната ни е предприела за справяне със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Вече писахме, че на 19 юли Европейската комисия вкара няколко области на България в по-опасната трета зона от четири възможни заради разпространението на АЧС. При това беше прескочена една зона - втора, при която степента на риск е по-малка. Тогава разпространението на заразата се ограничаваше в Североизточна България.

Може да се очаква, че министър Танева ще признае в ЕК, както отчете вчера пред зърнопроизводители, че при изпълнение на мерките за справяне с разпространението на АЧС, са срещнали най-голяма съпротива във ферми, в които на практика се извършва развъдна дейност, извън всякакви ветеринарномедицински правила. Такива ферми не са регистрирани и не прилагат никакви мерки за биосигурност.

Подобни стопанства изобщо не са в порядъка "заден двор" - до пет свине за угояване. Повечето от тях били със свиня-майка и извършване на развъдна дейност. Такива са били идентифицирани в Сливенска област, където нерегламентирано са отглеждани домашни свине около 5500 на брой, в Монтана тази бройка е била около 800. Такава ферма е установена и в Бургас.

"Там, където са направили стопанства, без мерки за биосигурност, там са основните точки на напрежение. Те са и основен източник за пренасяне на вируса", категорична е Танева и каза: това е "изключително недопустимо по закон".

Сега Танева ще трябва да каже в Брюксел как и кой е допуснал незаконните ферми!

На 25 юли Витянис Андрюкайтис каза по БНР, че "такъв пик (на болестта към онзи момент) е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".

Ден по-късно, на 26 юли, еврокомисарят подчерта по БНТ, че "умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България". Той даде примери за "много ефективни мерки" в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. Също и в Белгия, където беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които са били в близост до тях. Хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби, каза още еврокомисарят.