В по-големите градове на страната продължава ваксинирането на лекари, медицински сестри и здравни работници. Близо 40% от медиците на първа линия са заявили желание да се имунизират по данни на БНТ. 

За днес е планирана имунизация на медици от Шумен, Стара Загора, Търговище, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Сливен, Хасково, Свиленград, Харманли, Перник, Добрич, Разград и Русе.

Днес е първият ден, в който поставят ваксини на медици във Варна. Д-р Веселин Василев, отговорен лекар в Центъра за спешна медицинска помощ в община Белослав, бе първият ваксиниран. Общо 2200 медици и близо 100 стоматолози са изявили желание за имунизация, по данни на областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Днес ще бъдат ваксинирани общо около 150 души, като се очаква в първата имунизационна вълна да се включат близо 450 медици. Това ще става по график през следващите 5 дни във всички големи болници в града.

По обед в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново пристигнаха Covid ваксините за Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Първите 240 Covid ваксини пристигнаха и в Регионалната здравна инспекция във Враца, която координира имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца. По 100 от флаконите са за областите Враца и Монтана и 50 за Видин. Във Враца имунизационните кабинети са в Белодробния диспансер, Многопрофилната болница "Христо Ботев", Спешния център, Комплексния онкологичен център, Първа частна болница, както и общинските болница в Бяла Слатина и Козлодуй.

Имунизационните кабинети в Монтана са четири, а във Видин са два. 

Ваксинации срещу Covid-19 се провеждат и в Добрич. 130 медицински лица трябва да получат първата доза. Заявили желание да се ваксинират са близо 500 лекари и медицински персонал от областта, като броят им се очаква да се увеличи. Ваксинациите се извършват в сградата на Регионалната здравна инспекция в Добрич, както и в бившето Спешно отделение към Многопрофилната болница.

С предимство за ваксиниране ще бъдат заявилите желание лекари и медицински персонал от двете лечебни заведения, в които се приемат пациенти с Covid-19 - многопрофилните болници в Добрич и Балчик. През кабинета в РЗИ имунизации днес ще получат 20 медици, а в болницата 25, обяви директорът на Здравната инспекция д-р Светла Ангелова пред БНР.

Три болници в Пловдив също се включиха в кампанията, както и общинските здравни заведения в Първомай и Раковски.

В Търговище първи бяха имунизирани медицински лица от многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от общо доставените 80 от ваксината. Останалите са за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище. 585 души от петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране.

В Плевен първите ваксини трябва да бъдат доставени следобед около 16:00, като имунизационната кампания се очаква да започне още днес.

Регионалната здравна инспекция в Хасково разпредели Covid ваксините към болниците в самия град, в Димитровград, Харманли и Свиленград. В болницата в Хасково имунизацията на първите 10 медици започна, като първият ваксиниран бе доктор Христо Еленски.

Имунизирането на медиците в Ямболска област започна с лекари от болница "Свети Пантелеймон". По предварителни данни желание да си поставят ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения в областта.

И Област Пазарджик разполага с първите 180 ваксини срещу Covid-19, като през деня се разпределят в трите най-големи здравни заведения, допълва БНР.

Във втората по големина болница у нас, държавната Университетска "Д-р Георги Странски", работят близо 2000 души. Над 1/3 са заявили желание да се ваксинират.

В другата Университетска болница "Света Марина" вече е напълно оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа.

Общо 25 медици от Александровска болница трябва да бъдат ваксинирани още днес. Вчера техният брой беше 22-ма. 450 души от болницата са поискали доза от ваксината, но в момента са доставени 110 дози за лечебното заведение. Първите медици, на които днес бяха поставени ваксини, бяха проф. Огнян Георгиев и д-р Петра Маринова.

Вчера бяха ваксинирани 699 души. Към момента няма данни за нежелани реакции след ваксината, каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.