Десетки полицаи се събраха на протест в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" до сградата на МВР навръх професионалния празник на ведомството, с поредно искане за справедвило увеличение на заплащането.

Полицаите поставиха конуси в градинката до МВР, около които застанаха. По думите им тези конуси са, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки и след това участниците в този протест да не бъдат глобени от РЗИ-София.

Те настояха за промени в Дирекция "Правно-нормативна дейност", защото според полицаите тя от години не върши качествено своята работа и са необходими промени. От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заявиха, че служителите на реда са потърпевши от невъзможността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионалните им и икономически интереси.

"Служителите на терен, които реално работят и дават резултатите на това министерство, стават заложници на правни норми, които пречат за социалния диалог. Пречат за това служителите да получават това, което всъщност са си изработили", коментира пред агенцията зам.-председателят на СФСМВР Вергил Христов.

Снимка: БТА

Илия Кузманов от синдикалната федерация пък коментриа пред БНР:

"Основната причина е тежкият дефицит на компетентност в тази дирекция, подчертавам - в рамките на социалния диалог, макар че спокойно можем да разширим темата "и в служебните ни задължения". Оставка не е точната дума. Искаме промени в ръководството, защото не смятаме, че държавни служители могат да подават оставка. Ние не сме избирани, нямаме мандат и само начинът, по който си вършим работата, и качествата, които показваме, трябва да са основание за освобождаване на съответните постове".

В същото време от синдикалната федерация обясниха, че диалогът им с вътрешния министър Младен Маринов, а и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

Снимка: "Булфото"

Вижте още снимки >>

Валентин Попов - председател на синдикалната федерация на служителите в МВР, коментира пред националното радио:

"Един от проблемите пред МВР е натрупването в сериозен обем на извънреден труд от колеги, които работят на ненормиран работен ден. При тях този труд се заплаща, когато е положен при почивни дни. За положен през работни дни извънреден труд се компенсират с отпуск до 12 дни в рамките на годината. Това са 96 часа, които в София се изчерпват през първата половина на годината".

Той подчерта, че протестът е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията докрай.