Доброволци от над 160 държави отбелязаха Световния ден на почистването (World CleanUp Day 2021) на 18 септември, който у нас по традиция се провежда с подкрепата на bTV Media Group.

В рамките на социално отговорния проект "Добрият пример" стотици доброволци от цялата страна се включиха с индивидуални усилия в почистването и облагородяването на десетки емблематични места и малко известни кътчета от картата на България.

Снимка: bTV

В условията на пандемията от COVID-19 инициативата се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки без традиционните масови акции и с фокус върху малки предварително сформирани групи и личните усилия на доброволците.

Малки и големи отделиха от времето си на любими места за отдих с една мисия - да видят природата около себе си по-чиста. Сред тях са и лицата на bTV - НиколаосЦитиридис и Виктория Готева, които за поредна година се включват в глобалната инициатива, както и талисманът на "Добрият пример" - Зеленко.

"Една пластмасова бутилка се разгражда в природата за 400 години. Представете си, ние оставяме боклуци, които ще завещаем на нашите пра-пра-внуци", каза водещата на bTV Новините Виктория Готева.

Снимка: bTV

"Докато дойдох тук, не предполагах колко мръсно може да бъде едно толкова хубаво място, необяснимо е за мен защо човек би замърсил това. Важно е да чистим след себе си", допълни НиколаосЦитиридис.

Снимка: bTV

Повече от двадесет акции и резултатите от действията на стотици доброволци вече са маркирани на специалната карта на сайта на "Добрият пример". Всички, които искат да отбележат районите, които са почистили и облагородили, могат да го направят след бърза и лесна регистрация на сайта.

В подкрепа на глобалното движение Let"sDoIt World, bTV продължава и пилотната си инициатива с фокус върху проблема със замърсяването с цигарени фасове както в природата, така и по улиците на България.

Снимка: bTV

За целта, в сърцето на редица местности, почистени от емблематични акции на "Да изчистим България заедно" през годините, вече са позиционирани специални контейнери за събиране и впоследствие - рециклиране, на един от най-разпространените замърсители в света - цигарените угарки.

Контейнерите имат за цел да подкрепят усилията на доброволците в Световния ден на почистването да премахнат от лицето на Земята един милиард вредни фасове.

Вижте всички снимки ТУК>>>