Медицински специалисти от София, Плевен, Хасково, Пещера, Сливен, Казанлък и редица други градове протестираха с плакати "Не на страха" и с националното знаме и патриотични песни пред Народното събрание. Това е шестата поред демонстрация за изминалата половин година.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

В акта на недоволство се включиха медицински сестри, лаборанти и фелдшери. В тяхна подкрепа дойдоха също фармацевтите, както и синдикалната федерация на служителите в МВР.

Исканията на медицинските сестри са за стартова заплата от 1 120 лева, по-добри условия на труд, законодателни промени и цялостна реформа в здравеопазването.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

В 16.30 часа протестиращите дойдоха на полевата пред парламента, а след това обиколиха Народното събрание.

"Искаме да се изпълнят основните точки от предишния протест. Нито една от тях не е изпълнена - допълнителни възнаграждения за работа в тежки отделения, гласуване на закона на съсловните организации. Ако не се изпълнят и след този протест, протестите продължават", каза Благовеста Костова, член на Управителния съвет на Алианса на българските акушери.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Мая Илиева, един от основните организатори, съобщи, че Законът за съсловните организации, за който те настояваха, вече е внесен в Народното събрание.

Сестрите не искат болниците да се превръщат в търговски дружества, за да няма търговия със здраве. По техни данни в сектора липсват още близо 30 000 медици, а отпуснатите 50 милиона лева за здравеопазване не били усетени.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Болниците да не бъдат търговски дружества, да няма търговия със здраве. Да се намери начин, по който частните болници да не бъдат финансирани от държавата. Всички знаем, че в здравеопазването има много пари, но те не се разпределят както трябва. Няма контрол. Ние се изправяме срещу това. Искаме реформи в самото здравеопазване", обясни Мая Илиева.

Медицинските сестри казаха "Не на страха" и допълниха, че някои от тях са били заплашвани с уволнение.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Надяваме се страхът да не е набрал голяма сила, защото през всички тези месеци, успоредно с "анализите" на министерството, започна натиск върху колегите, че няма да работят, че ще бъдат уволнени. Всички колеги трябва да разберат, че ако всички излезем пред болниците, много бързо нещата ще се променят", каза медицинската сестра Елена Тонева пред БНР.

Тя припомни, че протестите им са от февруари.

"В един момент премиерът Борисов каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. Реално колегите не ги усетиха - по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че ако им се увеличи основната заплата, няма да получават допълнително материално стимулиране, т.нар. клинични пътеки. Реално от тези пари нищо не се видя", каза Тонева.

Здравеопазването ни е с търговски статут, припомни тя и добави, че е възможно отпуснатите пари да са отишли за заплащане на ток и други консумативи. Тези пари за заплати при сестрите не отидоха, категорична е тя.

Тонева посочи още, че разликата в заплащането на сестрите в страната е в рамките от 500 до 1000 лв. "В провинцията заплатите са цинично ниски, те са на ниво минимална работна заплата", допълни тя.

Утре в 8.30 часа пред Народното събрание отново ще бъде разпъната палатка на протестиращите.

В четвъртък предстоят и срещи на протестиращите с депутати от комисията за неправителствените организации.