Десетки къщи пострадаха след обилния дъжд и градушки в Свищовско. Дъжд от 193 литра на квадратен метър се изсипва за 10 минути в Дерманци, последван от градушка със зърна до 2 сантиметра. Това съобщи Анастасия Стойчева от Националнаия институт по метеорология и хидрология, цитирана от БНР. 

За четири дена това е втори удар за района.  Отново е прекъсната железопътната линия между Свищов и Левски. Нанесени са значителни материални щети на пътната инфраструктура. Няма бедстващи хора.

Село Морава отново е от най-засегнатите, посочи кметът Георги Георгиев пред БНР. По думите му град и дъжд са падал около 20 минути. 

"Докато дойдох на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, тръгна река“.

Осем пътници са били евакуирани от пътническия влак между Левски и Свищов. Хората са извозени с коли на община Свищов до домовете си.

Пострадалите се оплакаха, че в следствие на пороя, асфалтът по улиците е буквално изринат, а някои от нивите с царевица са наводнени. Повече от местните нямат застраховки, които да покриват щетите.

Вътрешният министър Младен Маринов и министърът на земеделието Десислава Танева заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов тази сутрин ще пристигнат в Свищов за да направят оглед на пострадалите селища.

Градушката е засегнала посеви с лук и картофи и край Летница, четири землища в община Левски и монтанското село Горна Вереница. Прекъснати са комуникациите навсякъде, но токът е възстановен. 

"Започна силна вихрушка, след това сух град. Може би 10 минути валя града и беше като малки орехчета. Абсолютно всичко, цялата градина, ми е унищожена. Беше много страшно, такова нещо не съм виждала до сега", разказва пенсионерката Ваня Недева от Летница.