Затруднено е преминаването на тежкотоварни превозни средства през словенско-хърватската граница, както и през хърватско-сръбската граница заради въведени ограничения във връзка с коронавируса, съобщиха от Министерство на външните работи.

По информация на посолствата ни в Загреб и Белград хърватското правителство е взело решение да не се допускат на територията на страната чуждестранни превозни средства, които да престояват повече от 24 часа, а на 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия е въведена временна забрана до края на март 2020 г. за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.

На границата между Хърватия и Сърбия се намират около 50 български камиона, които на този етап не са допускани да влязат на нейна територия. След разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков МВР на Сърбия потвърди, че българските ТИР-ове ще бъдат пропуснати на сръбска територия като ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на хърватско-сръбската граница, за да бъде на място във връзка с шофьорите.

Струпване на български камиони има и на словенско-хърватската граница. На ГКПП Обрежие-Брегана се намират около 50 български ТИР-а, които не са допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия. Посолствата ни в Любляна и Загреб са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори, докато се търси решение на проблема.

Ограничителните мерки на ГКПП-ата у нас

На границата с Румъния на ГКПП Видин - Дунав мост, на ГКПП Русе - Дунав мост и на ГКПП Кардам трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Съобщението е на говорителят на Главна дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова.

Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози.

На границата със Северна Македония пътници, пристигащи от рискови дестинации, ще бъдат пропускани в РС Македония само през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве Баир.

На границата със Сърбия трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Въведена е временна забрана за влизане на територията на Република Сърбия на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китайска Народна Република, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.

На границата с Гърция на ГКПП Кулата трафикът е интензивен на изход и на вход за товарни и леки автомобили.

На границата с Турция на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили.