Депутатът от ГЕРБ в 44-ото Народно събрание д-р Емилия Милкова е починала след 4-дневна битка с коронавирусната инфекция във варненска болница. Новината за кончината й съобщиха от областната организация на ГЕРБ в морския град.

Д-р Милкова, която е и дългогодишен директор на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна, е била настанена в МБАЛ "Св. Анна", но въпреки усилията на лекарите е изгубила битката за живот.

"Светла й памет! Не е истина! Не може да си отиде от този свят един толкова ведроусмихнат и позитивен човек с най-голямото и щедро сърце! Тя бе прекрасна, жизнерадостна, витална и толкова истинска! Нека Бог и отреди най-светлото кътче от рая! Почивай в мир, Еми! Бъди благословена!!!", написа в профила си във Фейсбук областният управител на Варна Стоян Пасев.

Д-р Емилия Веселинова Станева-Милкова е родена на 23 февруари 1964 г. Завършила е „Библиотекознание и библиография” в София, а след това е придобила и магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – специалност „История”.

Доктор по „Книгознание, библиотекознание, библиография”. Има специализация по Програма „Информационен мениджмънт и библиотечни науки” на Държавния департамент на САЩ през 2002 г.

Д-р Милкова е член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към IFLA (Международната федерация на библиотечните асоциации) и автор на множество публикации, библиографски указатели и на сборниците: „С подпис от автора – мигове история”, „Библиотеката в новото хилядолетие” , „Жрец и войн на живота” и др.

Удостоена с наградата „Носител на просветата 2016“ в конкурса на Националното представителство на студентските съвети в България.