Днес в Районен съд Асеновград е образувано наказателно дело по обвинителен акт, внесен срещу 28-годишния Кирил Ангелов Рашков. Той е обвинен в това, че на 23 септември тази година в село Катуница, се е заканил с убийство на Веселин Христов и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, съобщиха от съда. Това е станало в деня, в който 19-годишният Ангел Петров беше убит от близки до ромската фамилия.

По делото е постъпило искане от подсъдимия, чрез неговия защитник адвокат Даниел Ангелов, за предварително изслушване и разглеждане по реда на съкратеното съдебно следствие. Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс съдът не може да отхвърли такова искане. Така внукът на Цар Киро ще може да признае изцяло фактите обвинителния акт, а по тях няма да се събират доказателства.

Освен това, няма да бъдат разпитани нито той, нито свидетелите, а съдът, ако постанови осъдителна присъда, е задължен да намали определеното наказание с една трета. По закон за престъплението, в което е обвинен, наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Съдебното заседание е насрочено за 22 ноември.

Кирил Рашков-младши, който на 3 октомври се предаде сам, след като бе обявен за национално издирване, все още е в ареста. Самият той не обжалва мярката си за задържане, вероятно заради настроенията срещу фамилията в Катуница. Самият Цар Киро също не поиска да бъде пуснат от ареста.