Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата на пациентите описа покъртителната картина на нечовешко отношение към пациент от страна на персонала, предаде БНР.

Докато е бил в болницата, той е получил инсулт и е бил връзван с колани през китките и глезените за леглото. Човекът не можел да се храни сам, но никой не му помагал да яде. В супа, оставена до леглото му, пък били намерени хлебарки. Близките на пациента са филмирали непоносимите условия, независимо от това, че нямат претенции към лечението и не обвиняват лекарите в лекарска грешка.

Пред iNews Кацаров уточни, че става дума за Александровска болница, като искът, подаден в Районния съд, е на стойност 20 000 лв.

Според Кацаров не става дума за изолиран случай.
"Не говоря за хлебарката, говоря за отношението, за това, че ако не платиш на санитаря, няма да ти помогне в нищо - нито в храненето, нито в посрещането на елементарните хигиенни нужди. Ако един човек няма близки хора, които ежедневно да го посещават, той изпада в тежко положение. Всичко това е израз на разрушеното доверие между лекар и пациент", коментира той.

По думите му този случай е много важен, защото при едно осъдително решение за нехуманно отношение, това неминуемо ще се отрази на цялата ни здравна система в положителен аспект.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата на италианския град Катания разследва смъртта на българка домашна помощница, починала на 30 август в местната болница "Гарибалди".
Емилия Михайлова починала от белодробни усложнения, съобщи електронното издание "Катания тудей", цитирано от БТА.
В началото на август тя катастрофирала в България, но проблеми се появили, когато се върнала на работа в Катания.
Тогава на два пъти ходила в болници заради остри болки. От двете клиники - болницата "Сан Салваторе" в Патерно и болницата "Гарибалди" в Катания - я изписали въпреки оплакванията. Няколко дни след това жената починала.

Братовчедка на Михайлова е подала жалба. За четирима души в двете болници се предполага, че не са се погрижили добре за пациентката.