Това става, въпреки че подсъдимите бяха окончателно оправдани още преди четири години.

Повод за възобновяването на процеса е искане на главния прокурор Сотир Цацаров въз основа на решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото „Димитрови и други срещу България”, съобщиха от пресофиса на ВКС.

Делото в Европейския съд бе заведено от близките на Чората. Според съдебното решение българската държава е нарушила членовете от Европейската конвенция за правата на човека - право на живот (чл.2) и забраната за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа.

Според решението родителите на Чората, жена му и синът му, които заведоха делото, получиха 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, както 5000 евро и 818 лв. за разходи в производството пред Европейския съд. 

Заподозреният в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров издъхна по време на полицейска операция "Респект" в Благовград на 10 ноември 2005 г. Близките твърдят, че той е пребит до смърт от служители на МВР, докато е бил с белезници.

Пред съда като обвиняеми за причиняване на смъртта му застанаха майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков. След три осъдителни присъди, през юни 2011 г. Върховният касационен съд ги призна за невинни и ги оправда напълно.

Делото ще бъде докладвано на зам.-председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателна колегия с оглед образуването на касационно производство.

Решението за възобновяване на делото не подлежи на обжалване.