Риск за големите язовири, които са собственост на общините, няма, защото кметовете разполагат с инструмент, с който да определят колко от обема на язовира да освободят и са предупредени. Това съобщи за Дарик директорът на дирекция „Управление на водите " в Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

„Министерството е предупредило "Напоителни системи" за очакваните валежи, така че се надяваме и те да осигурят необходимите ретензионни обеми за неделя следобед. Държавата е готова, напоителни системи са готови, Гражданска защита са готови, Отводнителните системи са в добро състояние, според мен е гарантирано, че няма да има никакви негативни последствия".

Според Личев рискови остават около 2600 частни и обществени малки язовири, защото отговорност за тях носят собствениците им. От тях зависи да определят колко от обема на язовира трябва да се освободи и дали ще го направят.

„Има някои язовири, които биха могли да бъдат рискови от гледна точка на голямото количество валежи - това са малките язовири, които са публично-общинска собственост. Те се пълнят за един ден при такива дъждове и могат да прелеят, но всичко зависи от техническото им състояние", добави Личев.

В неделя се очаква в Централна и Западна България количеството на валежите да достигне от 30 до 50 литра на кв. м.

Река Струма вече заля земята край петричките села, съобщи bTV. Най-трагично е положението в село Генерал Тодоров, където е отнесен и част от брега на реката.Проливният дъжд става причина пълноводната Струма да излезе от коритото си. Има опасност и за дигата, дори и големите тополи по брега са отнесени от реката.Според кмета на с. Генерал Тодоров Добри Мавриков основна причина за бедствието е безконтролната сеч и изземането на инертни материали в района. Сигнали са изпратени до всички инстанции.

Според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, се очаква водното ниво на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица.

Най-високото водно ниво при Видин - около 680 см, се очаква в сряда, съобщи bTV. Короната на дигата при се достига при водно ниво над 760 см, уточниха от МОСВ. За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо водно ниво се очаква в петък. 

Дунавските диги в района на Видин са във видимо добро състояние, според проверки, направени през март от експерти от Басейнова дирекция Дунавски район и експлоатационното дружество - "Напоителни системи“ ЕАД. Нивото на река Дунав при Калафат към днешна дата е 610 см при водно количество 10 690 м3/сек.

Вижте прогнозата за времето