Обявен е червен код за тревога за река Марица при Харманли и оранжев код за река Марица при Първомай, Пловдив и Свиленград. С жълт код са обявени реките Сазлийка при Гълъбово и Тунджа при Ямбол.

Според данните от Системата за предупреждение за опасни явления "Европа", поддържана от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН, е обявен жълт код за количеството очаквани валежи за областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик, което означава, че е възможно там да се излее дъжд до около 40 литра на квадрат.
.
Пловдивският областен управител Здравко Димитров издаде заповед до кметовете на 18-те общини в региона за създаването на организация и предприемане на мерки за недопускането на бедствия, съобщи БНР. Той е разпоредил да се определят ниските критични места в селищата, попадащи в заливните зони, както и да се поддържа постоянно наблюдение на състоянието на язовирите и речните диги и за критичните места да се осигурят чували с пясък.

Министерството на околната среда и водите изпрати предупреждение до Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР и областните управители за повишено внимание към поречията на Янтра, с притоците на Росица и Джулюница; Марица с притоците Чепинска, Въча, Чепеларска, Мечка, Хасковска, Харманлийска, Стряма и останалите леви притоци на Марица до границата; и река Тунджа.

Чрез Министерство на външните работи компетентните органи в Турция и Гърция са предупредени за очакваната висока вълна в долното течение на река Марица. МОСВ потвърди готовността си при евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, да предостави своевременно допълнителна информация.

До полунощ над западните райони ще продължи да вали умерен, на моменти и силен дъжд и сумарните количества валеж ще се увеличат още. В петък преваляванията ще отслабват в западните райони, без да спират напълно, но ще превалява над почти цялата страна.

За реките в Северна България максимални водни количества се очакват утре, след което ще започне плавно понижение, коментира пред "Фокус" Анна Дякова, дежурен синоптик в НИМХ. Водните количества в средното и долното течение на река Марица и Тунджа ще се покачват през следващите 2-3 дни, като водните нива ще бъдат около критичния праг. Повишение на водните нива се очаква и във водосбора на река Арда. Поради неравномерното разпределение на валежите, може да се очакват локални разливи, добави тя.

Най-много дъжд валя днес в Кърджали и Шумен. Усложнена беше обстановката в Шумен, съобщи bTV. Пороят заля ниската зона на града. Основните булеварди и улици бяха трудно проходими, а за пешеходци придвижването е буквално невъзможно.